بالابر ها چگونه ساخته می شوند؟

آينده صنعت بالابر و آسانسور

در خصوص آينده بالابرها و آسانسورها نمي توان نظر قطعي صادر نمود، زيرا هرگونه دستيابي به پيشرفت در اين زمينه تنها به گستره تفکر و محدوديت هاي صنعتي و رشد تکنولوژي انساني وابسته مي باشد. دورنماي کلي که بر اساس آخرين دست آوردها قابل فرض مي باشد استفاده از تکنولوژي هاي ذيل مي باشد:

در آينده نزديک مي توان انتظار تغييرات ذيل را در زمينه تکنولوژي بکار رفته در آسانسورها را داشت :

1- افزايش سرعت آسانسورها

2- حذف سيم بکسل ( ارائه جايگزين براي آن )

3- کاهش ابعاد اشغال شده توسط متعلقات آسانسور

4- افزايش استفاده از آسانسورهاي بدون موتورخانه

5- ارتقاي سيستم هاي مديريت ترافيک مسافرين

همچنین بخوانید: آسانسور هیدرولیکی

افزايش سرعت آسانسورها

کمپاني هاي ژاپني از قبيل توشيبا، ميتسوبيشي و هيتاچي رقابت سختي جهت دستيابي به رکورد سرعت آسانسورها دارند. برندهاي ياد شده در تلاش هستند تا به تکنولوژي هاي برتري در زمينه صنعت آسانسور برسند تا بتوانند به سرعت هاي بيش از 83/16 متر بر ثانيه برسند. در حال حاضر آسانسورهاي برج هاي بلند، سرعتي بين 5/1 الي 5 متر بر ثانيه را دارا بوده و اين سرعت در برج هاي مخابراتي به 5 الي 10 متر بر ثانيه مي رسد. طيق رکورد ثبت شده گينس برج تايپه در تايوان با ارتفاع 509 متر و 101 از برند توشيبا بوده و سرعت آن بالغ بر 83/16 متر بر ثانيه مي باشد. برج خليفه دبي نيز با ارتفاع 828 متر داراي رکورد بيشترين تراول آسانسور با بيش از 504 متر مي باشد. سرعت آسانسورهاي برج خليفه دبي 7/11 متر بر ثانيه مي باشد. لازم به ذکر است شرکت ميتسوبيشي نيز مدعي نصب آسانسور با سرعت 18 متر بر ثانيه در برج شانگهاي چين مي باشد. برج هاي ياد شده که طبق پيش بيني ها در سال 2014 عمليات اجرايي آن به پايان خواهد رسيد، داراي 632 متر ارتفاع مي باشد. بديهي است رکورد ياد شده پس از اتمام ساخت برج مذکور و ثبت آن در گينس قابل استناد خواهد بود.

جايگزيني سيم بکسل ها

امروزه تمايل بيشتري به استفاده از بلت بجاي سيم بکسل وجود دارد. استفاده بلت داراي مزاياي بسياري از قبيل موارد ذيل مي باشد :

1- برطرف شدن مشکل سائيدگي فلکه

2- برطرف شدن مشکل استهلاک و يا پارگي سيم بکسل

3- عدم نياز به روغن کاري

4- ايجاد حرکت نرم و آرام تر

5- کاهش مفيد ابعاد چاه آسانسور

6- کاهش فضاي موتورخانه بدليل کاهش قطر فلکه

7- ايمني بيشتر سرويس کاران

8- کاهش مصرف برق تا 50%

9- دوام بيشتر بلت نسبت به سيم بکسل

همچنین بخوانید: بالابر متحرک

بلت که بصورت مجموعه اي از سيم هاي فولادي پوشيده شده از پلي اورتان و ساير ترکيبات بوده که در ابتدا توسط شرکت اوتيس ثبت اختراع شده و جايگزين سيم بکسل گرديده است. بدليل مزيت هاي بسيار تکنولوژي بلت کمپاني هاي شيندلر و کنه نيز نسبت به ساخت بلت اختصاصي خود اقدام نموده و امروزه از آن در محصولات خود استفاده مي نمايند.

کاهش ابعاد اشغال شده توسط متعلقات آسانسور

امروزه تمام تلاش توليدکنندگان معطوف به کاستن از فضاي اشغال شده توسط متعلقات آسانسور بوده و تمام برندها سعي مي نمايند تا نسبت به اين امر که منجر به طراحي مفيد تر فضاهاي معماري مي باشد اقدام نمايند.

همچنین بخوانید: بالابر نفربرر الکتروهیدرولیکی چند منظوره مدل EHML

افزايش استفاده از آسانسورهاي بدون موتورخانه

در آسانسور بدون موتورخانه يا Machine Room Less (MRL) بجاي استفاده از شاسي فولادي سنگين پرحجم در موتورخانه آسانسور بر روي سازه بتوني سقف چاه، با توجه به تغيير تکنولوژي امکان کاهش ابعاد موتور مقدور گرديده لذا موتور در انتهاي ريل آسانسور در بالاترين نقطه چاه نصب مي گردد. اما بارزترين مورد در استفاده آسانسورهاي بدون موتورخانه مربوط به آسانسورهاي هيدروليکي است که اصلا نيازي به موتورخانه ندارند.

برخي از مزاياي آسانسورهاي بدون موتورخانه :

– عدم اشغال فضايي جهت موتورخانه

– نصب و راه اندازي سريع

– کم حجم بودن قطعات و لوازم

– کاهش هزينه هاي ساخت و ساز ساختمان

– سهولت سرويس و نگهداري

لازم به ذکر است در بالابرها و آسانسورهاي هيدروليکي فقط از زنجير يا سيم بکسل استفاده مي شود ولي با اين حال هيچ نيازي به موتورخانه نيست. علاوه بر اين در آسانسورهاي هيدروليکي به دليل استفاده از جک و پاور هيدروليکي به هيچ وجه امکان سقوط وجود ندارد و حتي در صورت پاره شدن زنجير يا سيم بکسل، بالابر به آهستگي به سمت پايين مي آيد.

ارتقاي سيستم مديريت ترافيک مسافرين

براي استفاده بهينه از آسانسور و بالابر و صرفه جويي در وقت و کاهش انرژي برق مصرفي، شرکت شيندلر نسبت به طراحي سيستم مديريت آسانسور اقدام نموده که ضمن کاهش زمان انتظار رسيدن کابين و جلوگيري از تجمع مسافرين پشت درب طبقه، مسافرين قبل از رسيدن به درب آسانسور، از طريق پايانه هاي مستقر در لابي ها و ورودي ها از طريق کارت ويژه به سيستم متصل شده و سيستم ياد شده مناسبترين بالابر را معرفي مي نمايد. مکانيزم ياد شده با حذف حرکت اضافي آسانسورها، ضمن کاهش زمان انتظار، عمر قطعات را افزايش داده و در مصرف انرژي صرفه جويي مي نمايد. از مزاياي سيستم هاي مديريت ترافيک بالابرها مي توان به موارد ذيل اشاره نمود:

– کاهش زمان انتظار

– انتقال سريعتر مسافر

– استهلاک کمتر

– کاهش مصرف انرژي

در دورنماي صنعت آسانسور مي توان مواردي را پيش بيني نمود که در صورت مقرون به صرفه بودن آن و نيز دستيابي به تکنولوژي هاي برتر مي تواند قابل دسترس باشد، عبارتند از :

– آسانسورهاي مغناطيسي

– آسانسورهاي با کابين مدور

– آسانسور با محورهاي حرکتي نامتعارف

بالابر و آسانسورهاي مغناطيسي

در آسانسورهاي مغناطيسي با حذف کامل موتور آسانسورهاي سنتي پديده اي جديد در حال شکل گيري است. با طراحي و استفاده ترکيبي از آهنرباهاي دائمي و الکترومگنت ها، تعليق آسانسور بدون تماس با ريل به اجرا درخواهد آمد، اين حرکت شبيه حرکت قطارهاي مغناطيسي مي باشد که بسيار نرم و بي صدا است، هرچند بالابر مغناطيسي در مرحله آزمايش و تست است اما ديري نخواهد گذشت که اين پديده هم مانند ديگر موضوعات شگفتي ساز قدم به ميدان گذاشته و باعث حيرت و خوشحالي دوستداران و استفاده کنندگان آسانسور گردد.

بالابر با مسير دوار

طرح هايي جهت راه اندازي آسانسورهاي پانوراما، در فضاي باز به مانند آنچه در شهربازي وجود دارد ارائه شده است. مسير طي شده آسانسور ياد شده از خارج ساختمان خواهد بود.

بالابر با محورهاي حرکتي نامتعارف

بالابرهايي که امروزه استفاده مي گردند بصورت عمودي جابه جا مي شوند. محققين در حال بررسي مکانيزم هايي هستند تا بتوان آسانسورهايي با محورهاي حرکتي نامتعارف را توليد نمايند. بعنوان مثال بالابر مسيري را بصورت عمودي طي مي نمايد سپس بخشي را بصورت افقي حرکت نموده و مجددا بصورت عمودي مسافر را به بالاترين نقطه برج هدايت مي نمايد. تصور کنيد آسانسوري که بصورت مورب حرکت مي نمايد و …

بالابر ها چگونه ساخته می شوند؟
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات مرتبط