راه بند (Barrier) وسیله ای است برای ایجاد مانع لحظه ای یا دائم در مبادی ورود و خروج مسیرهای تردد افراد و وسایل نقلیه. برای افزایش امنیت یک ساختمان و یا افزایش ایمنی محل کار و سکونت به موانعی نیاز است تا این کار را انجام دهند و شما را در رسیدن به هدفتان کمک کنند، به این موانع راه بند گفته می شود. در این مطلب انواع مختلف راه بند خودرو و کارهایی که می توانند برای شما انجام دهند را پوشش خواهیم داد.
راه بند چیست و چه کاربردی دارد؟
راه بند برقی به هر وسیله ای اطلاق می شود که باعث کاهش سرعت خودروها شود، (معمولاً هدفمند اما نه لزوما). آنها اغلب در مناطقی که تردد عابران پیاده زیاد باشد، استفاده می شوند، به خصوص زمانی که کودکان و سالمندان بخش بزرگی از ترافیک عابر پیاده را تشکیل می دهند، مانند مناطقی که در آن مدرسه وجود دارد. با این حال، شما می توانید آنها را در بسیاری از مکان ها، از جمله عوارضی بزرگراه ها، پارکینگ ها، گذرگاه های راه آهن، مناطق تجاری، جوامع خصوصی و پروژه های ساخت و ساز پیدا کنید.
معرفی انواع راهبند
تعداد متنوعی انواع راه بند های مختلف در بازار وجود دارد که به سه دسته تقسیم می شوند: راه بند موقت (فعال)، راه بند دائمی و راه بند هیبریدی. چگونه درمی یابید که کدام یک برای شرایط محل و کار شما بهتر عمل می کند؟ ابتدا باید انواع مختلف و رایج ترین کاربرد آنها را بشناسید.
راه بند موقت (فعال)
راه بند موقت وسایل نقلیه، باز و بسته می شوند. یعنی در حالت عادی تیغه آنها پایین بوده و بسته است و در زمان تردد وسایل نقلیه تیغه بالا رفته و وسیله نقلیه از آن تردد می کند، برخی از نمونه های این نوع راه بند ها به شرح زیر هستند :
راه بند گوه ای
راه بند گوه ای از یک صفحه گوه ای شکل استفاده می کنند تا در مواقع لزوم بالا بیایند و ترافیک را متوقف کنند. آنها می توانند هم برای جلوگیری از برخورد و هم برای کنترل ترافیک استفاده شوند.
راه بند تیغه ای
این راه بند ها از یک تیغه برای مسدود کردن جاده در شرایط خاص مانند نزدیک شدن قطار استفاده می کنند. بیشتر تیغه ها به سمت بالا و پایین حرکت می کنند، اما گزینه های جایگزین نیز در دسترس هستند. آنها بیشتر برای کنترل ترافیک استفاده می شوند.
راه بند زمینی (بولارد)
بولاردها استوانه های بلندی هستند که در صورت لزوم از زمین خارج می شوند. آنها می توانند هم به عنوان پیشگیری از تصادف و هم به عنوان کنترل ترافیک عمل کنند. ممکن است ستونهایی را هم ببینید که برای تسهیل توقف ترافیک یا ستونهای دائمی (غیر فعال) در وسط بزرگراه استفاده میشوند.
راه بند سیار (موبایل)
راه بند های متحرک در پشت یک ماشین حمل قرار می گیرند و به جایی می روند که مورد نیاز است. هنگامی که در مقصد مورد نظر باشید، راه بند باز می شود و به کنترل ترافیک در منطقه کمک می کند. این راه بندها اغلب در پروژه های ساخت و ساز که بصورت موقت نیاز به راه بند دارند، مفید هستند.
راه بند قابل حمل
راه بندهای قابل حمل مانند راه بند های سیار عمل می کنند زیرا به محلی که لازم است منتقل می شوند، تفاوت آنها در شکل حمل آنهاست. راه بند سیار عمدتاً جرثقیل شده و بوسیله یک خودرو حمل می شود در حالیکه راه بند قابل حمل توسط نفرات جابجا می شود.
راه بند دائمی
بر خلاف راه بند موقت، راه بندهای وسایل نقلیه دائمی به طور خودکار یا دستی عمل نمی کنند. در عوض دائمی هستند. آنها عمدتاً برای ایجاد امنیت در یک مکان استفاده می شوند و برای تردد وسایل نقلیه کاربردی ندارند، زیرا کنترلی ندارند تا در صورت عدم نیاز بتوان آنها را جمع آوری نمود. به عنوان مثال، یک راه بند دائمی را می توان در جلوی ویترین فروشگاه قرار داد تا از برخورد خودروها با آن جلوگیری کند. عمدتاً ساختار اصلی این نوع راه بند از جنس بتن است.
راه بند هیبرید
راه بندهای هیبریدی به راه بند های نیمه دائمی اطلاق می شود که ترکیبی از دو نوع راه بند موقتی و دائمی هستند. به عنوان مثال، یک راه بند هیبرید ممکن است هم یک ویژگی راه بند گوه ای موقت را داشته باشد و هم یک ویژگی راه بند تیغه ای را دارا باشد، که به شما امکان می دهد تصمیم بگیرید که چگونه از آن استفاده کنید. در واقع راه بند هیبریدی هم می تواند بصورت موقتی مورد استفاده قرار گیرد و هم می تواند بصورت دائم در نقطه ای نصب شده و مورد استفاده قرار گیرد.
در اینجا ممکن است این سوال مطرح شود که رایج ترین راه بند برای عبور و مرور وسایل نقلیه استفاده می شود چیست؟ رایج ترین مانعی که برای رانندگی استفاده می شود، سرعت گیر است. سرعت گیر وسیله ای است که می تواند در مناطق خاصی از منطقه مدرسه، پارکینگ یا ملک خصوصی قرار گیرد. این یک مانع 6 اینچی ایجاد می کند که اتومبیل ها را مجبور می کند تا سرعت 2 تا 10 مایل در ساعت را کاهش دهند.
راه بند جلوگیری از برخورد بدین صورت عمل می کند که ابتدا توجه راننده را به خود جلب کرده و سپس او را مجبور می کند قبل از رسیدن به مانع سرعت خود را کاهش دهد تا به خودرو آسیبی نرسد. رانندگان نمی توانند راه بند را نبینند، زیرا معمولاً در رنگ های روشن هستند و از مواد بازتابنده استفاده می کنند تا خود را تا حد امکان نمایان کنند. آنها همچنین گاهی اوقات با علائمی همراه هستند تا اطمینان حاصل شود که رانندگان سرعت خود را کاهش خواهند داد. سازندگان این نوع راه بند را برای آسیب رساندن به وسایل نقلیه در صورت تماس با آن با سرعت مشخص ایجاد می کنند. به همین دلیل، موانع تصادف را خواهید دید که از فلز ساخته شده اند یا طوری قرار داده شده اند که وسیله نقلیه باید از روی آن عبور کند.
در صورت برخورد با یک راه بند چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ در صورت برخورد وسیله نقلیه با تیغه راه بند مسلماً به خودرو آسیب وارد می شود و هر میزان قدرت این برخورد بیشتر باشد، آسیب وارد شده بیشتر خواهد بود.
راه بند های خودکار
این موانع انقلابی در مدیریت ترافیک و امنیت در فضاهای عمومی و خصوصی ایجاد می کنند. این سیستم های نوآورانه ترکیبی یکپارچه از کارایی، ایمنی و راحتی را ارائه می دهند که آنها را به بخشی ضروری از زیرساخت های مدرن تبدیل می کند. از پارکینگها گرفته تا باجههای عوارض، بزرگراهها تا مجتمعهای صنعتی، راه بند های اتوماتیک، نحوه کنترل حرکت خودروها و عابران پیاده را تغییر میدهند. این موانع هوشمند می توانند جریان ترافیک شما را روان ساخته، امنیت را افزایش دهند و راه حلی مقرون به صرفه برای نیازهای خاص شما ارائه دهند.
کارکرد راه بند های خودکار بسیار ساده است. مانع برای عبور و مروری که اجازه عبور دارد باز می شود و عبور و مرور غیرمجاز را متوقف می کند. موانع اتوماتیک از سه قسمت میله، دکل و پایه تشکیل شده است. میله چند متر طول دارد و عرض مسیر را پوشش می دهد. در سیستم این دستگاه، میله به آرامی به سمت مانع حرکت می کند که سپس به طور خودکار باز می شود. راه بندهای اتوماتیک مجهز به گیربکس هستند تا سرعت عبور وسایل نقلیه را افزایش دهند. گیربکسها همچنین به سیستمها اجازه میدهند تا عبور وسایل نقلیه را در مناطق پر ترافیک سرعت بخشند، زیرا وسایل نقلیهای را که از روی سنسورهای حرکتی عبور میکنند شناسایی میکنند. تیغه به طور خودکار بلند و بسته می شود تا وسیله نقلیه عبور کند. راه بند قطار نیز به روشی مشابه با راه بند خودکار که با نزدیک شدن قطار باز میشود، کار میکند. با نزدیک شدن قطار به محل حرکت، مانع بالا می رود و بسته می شود. این سیستم به عنوان اطلاع قبلی از حرکت عمل می کند و می تواند توسط کنترل کننده در حال حرکت یا توسط یک نگهبان فعال شود. هنگامی که وسیله نقلیه از مانع عبور کرد، مانع خودکار بسته می شود.
مزایا و معایب راه بند
راه بندها می توانند تردد وسایل نقلیه و عابران پیاده را کنترل کنند. آنها با استفاده از فن آوری های مختلف، از جمله دکمه های فشاری، کنترل از راه دور، آشکارسازها (سنسورهای حرکتی)، حسگرها و بسیاری تجهیزات دیگر کار می کنند. از این گیت ها در مناطق صنعتی و تجاری از جمله پایانه های حمل و نقل، مبادی ورود و خروج ساختمان ها، اسکله های ترخیص کالا و امکانات پلیس استفاده می شود. همچنین می توان از آنها برای کنترل جریان کالا یا افراد استفاده کرد. به طور اساسی انواع راه بند شامل دو نوع کلی می باشد : راه بند دستی و راه بند خودکار .
راه بند دستی برای مسیرهای موقت یک گزینه عالی بشمار می آید، چرا که براحتی نصب می شود و تجهیزات خاصی برای نصب احتیاج ندارد و در خیلی مواقع کلا بطور پورتابل و قابل حمل طراحی می شود. از مزایای دیگر راه بند دستی این است که در صورت عدم وجود برق یا قطعی برق باز هم می تواند کار کند. قیمت پایین این نوع راه بند نیز از مزایای مهم آن بشمار می آید. این نوع راه بند معایبی نیز دارد از جمله اینکه بدلیل خودکار عمل نکردن برای مسیرهای بسیار کم تردد کاربرد دارد زیرا در صورت استفاده مداوم وقت و انرژی بسیاری اتلاف خواهد شد. جدا از این برای کنترل یک راه بند دستی همواره نیاز به اپراتور یا فرد کنترل کننده خواهد بود که باعث اتلاف نیروی انسانی نیز می گردد.
راه بند خودکار یا همان راه بند اتوماتیک بدلیل استفاده از انرژی الکتریکی کار عبور و مرور را بسیار راحت می سازد. از جمله اینکه نیازی به استفاده دائمی از نیروی انسانی نخواهد بود و خطای کمتری پیش خواهد آمد و سرعت کنترل نیز بسیار بالا خواهد رفت. همچنین می توان در صورت لزوم از ریموت های کنترل از راه دور برای تردد و کارکرد راه بند استفاده نمود که این قابلیت از نیازهای مهم برخی سازمان ها و ساختمان ها می باشد. برای سرعت و راحتی و ایمنی بیشتر در مسیر برخی راه بند های اتوماتیک می توان سنسورهای حرکتی نصب کرد تا کنترل تردد از این هم راحت تر و ایمن تر گردد و این گزینه نیز از قابلیت های یک راه بند خودکار می باشد. تمام این موارد بخشی از مزایای راه بند برقی هستند. از معایب راه بند برقی این است که برای کار کردن نیاز به انرژی الکتریکی دارد که در صورت قطع برق به برق پشتیبان نیاز خواهید داشت. که این مسأله در مسیرهای شناخته شده و ساختمان های بزرگ مثل مراکز خرید، فرودگاه ها، مراکز درمانی و … بدلیل وجود برق اضطراری، موضوعی کمرنگ می باشد. لازم به ذکر است قیمت راه بند برقی نسبت به نوع دستی خود بالاتر است.
خرید راه بند برقی
خرید و نصب این محصول پیچیدگی خاصی ندارد، فقط با دانستن عرض معبر و مشخصات محل خود که قصد نصب راه بند در آنجا را دارید، و مراجعه به وبسایت www.asiaborj.com می توانید بهترین اطلاعات در زمینه خرید راه بند برقی را بیابید.
سؤالات متداول
چگونه راهبند برقی مناسب برای نیاز خود را انتخاب کنیم؟
با توجه به میزان تردد و عبور و مرور در معبر مسیری که مد نظر دارید می توان تعداد حرکت گیربکس و طول شاخک راه بند را تعریف نمود. بنابراین نوع راه بند برقی جهت نصب در معبر بسیار راحت خواهد بود.
راه بندهای برقی چگونه کنترل می شوند؟
چندین روش برای کنترل این تجهیزات وجود دارد که شامل این موارد می شود :
- کنترل از روی شاسی و بدنه خود راه بند
- کنترل از مکانی متفاوت از محل نصب راه بند (مثل کیوسک نگهبانی) از طریق سیم کشی برق
- کنترل از راه دور بصورت بیسیم و یا از طریق اپلیکیشن های همراه
- هزینه نصب و نگهداری راه بند های برقی چقدر است؟
بسته به نوع راه بند و میزان تردد قیمت نصب این دستگاه متفاوت خواهد بود. بعنوان مثال یک راه بند موقت سیار دستی هزینه کمتری نسبت به یک راه بند اتوماتیک خواهد داشت.
تعمیر و نگهداری این وسیله نیز نیاز به رسیدگی قابل توجهی ندارد، فقط در صورت بروز خطا یا خرابی در سیستم مکانیکی یا الکتریکی می توانید از نیروهای پشتیبان شرکت تأمین کننده دستگاه ارتباط بگیرید و هرگونه دستکاری توسط افراد غیر متخصص توصیه نمی شود.
در نهایت در این مطلب با انواع راه بند و نحوه نصب و استفاده از آنها آشنا شدیم، بطور خلاصه راه بند ها شامل دو نوع کلی دستی و برقی هستند که بسته به نیاز خود می توانید گزینه مناسب کار خود را تهیه فرمایید.