• 021-53806 و 4-56716223 - 021
  • تهران، کیلومتر ده جاده قدیم کرج، اتوبان آزادگان، احمدآباد مستوفی، بلوار شهید ابوالقاسم، خیابان صنوبر دوم جنوبی، میدان فلسطین، انتهای خیابان سیزده آبان غربی، پلاک22 و 24

بوستر


بوستر ترمز بالابر
 
عملکرد تقویت کننده های فشار در بالابر
 
تقویت کننده فشار، یا بوستر، قطعه ای است که برای ایجاد فشاری بیشتر از استاندارد سیستم بالابر، مورد استفاده قرار می گیرد. با وارد شده سیال به دهانه ورودی این قطعه، در دهانه خروجی آن فشار بیشتری به وجود می آید و به اصطلاح فشار در این قطعه تقویت می شود. در هر سیستم فیزیکی برای بدست آوردن چیزی، باید چیز دیگری را از دست داد. در تقویت کننده فشار بالابر نیز فشار تقویت شده ولی شدت جریان به همان نسبت تضعیف می گردد. در حرکت پیستون رو به جلو، جریان خروجی از پمپ به دهانه ورودی تقویت کننده وارد می شود و فشاری برابر با فشار پمپ به پیستون وارد می کند و آن را به حرکت وا می دارد. این فشار، نیرویی ایجاد می کند که به میله پیستون وارد می شود. نیروی میله پیستون، یک فشار خروجی و یک جریان خروجی در قسمت خروجی تقویت کننده به وجود می آورد. وقتی شیر چهار راهه تغییر حالت دهد، جریان پمپ به دهانه خروجی هدایت شده سبب می شود پیستون به طرف چپ حرکت کند و سیکل حرکتی تقویت کننده کامل گردد. برای تعیین اندازه یک تقویت کننده باید فشار و جریان خروجی یک تقویت کننده را با توجه به فشار و جریان پمپ، محاسبه کرد.
 
تعیین اندازه یک بوستر
برای تعیین فشار خروجی باید به این نکته توجه داشت که نیروی ایجاد شده در پیستون برابر با نیروی میله پیستون است، زیرا این دو قطعه به هم متصل هستند.
بوستر
برچسب ها:
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.